Stel ons jouw vraag
Bel ons
0317 745 444Elektrische haarden
Geeft een elektrische haard warmte?
Het is per elektrische haard afhankelijk of hij warmte kan geven of niet. Hoeveel warmte het kan geven, varieert ook per toestel.
Neem als voorbeeld de Dimplex Cassette 400/500R/1000R/1500R. In dit toestel zit geen warmte element.
De vrijstaande kachels British Fires Bramshaw en Element4 Ovation E geven wel warmte. De Bramshaw geeft 2 kW en de Ovation E geeft max. 1,2 kW aan warmte.
Wordt het glas van een elektrische haard heet bij verwarming of branden?
Nee, gelukkig niet. Bij het branden van de haard wordt er geen warmte geproduceerd. De warmte wordt uitgestraald door middel van een ventilator en daardoor wordt het glas niet heet. Wel net zo veilig voor eventuele kinderen/huisdieren.
Welke vlambeelden zijn er?
Er zijn vier soorten vlambeelden:
- Spitvuurtechniek. Vlammen worden gecreëerd door een reflecterende ronddraaiende as.
- Vlamdoeken techniek. Vlammen worden gecreëerd door een combinatie van wind en doeken.
- Waterdamp techniek. Vlammen worden gecreëerd door koudwaternevel.
- Holografische techiek. Vlammen worden nagebootst door een combinatie van LED techniek en holografie.
Lees je meer in en bekijk de vlambeelden in de volgende blog: Welke verschillende soorten vlambeelden zijn er? (cozyance.nl)
Welke stappen moet ik nemen om mijn elektrische droomhaard te vinden?
Jouw elektrische droomhaard. De haard zit al op je te wachten, maar aan jou de uitdaging om deze te vinden. Er is zoveel keuze en er zijn zoveel verschillen. Maak je geen zorgen, want het komt goed. We gaan je helpen.
Doorloop de volgende stappen en dan ben je al een serieuze stap verder.
- Wat is het doel van de elektrische haard voor jou?
- Wil je een haard met glas of is dit geen must?
- Is verwarming voor jou een must?
- Heb je al eens ergens een haard gezien die je aanspreekt?
- Welke vlambeeld vind je het mooiste? (lees hier meer over welke vlambeelden er zijn)
- De prijs van de haarden varieert van 900 tot 1500, 2000, 3500, 4000, 5000, 6000 en 7000 euro. Onder welk bedrag zou je graag willen blijven?
- Als er sprake is van een haard met ombouw (zoals een tv-meubel of kast), wil je dit dan door ons laten realiseren? Een haard met ombouw is onze specialisatie.
- Je gaf aan een tekening/plattegrond te hebben van jouw woning, zou je deze kunnen mailen naar mij? Dan ga ik kijken wat technisch mogelijk is.
Mail of app bovenstaande vragen naar ons en we gaan voor je aan de slag! Zo komen wij met een aantal opties die het beste bij jouw situatie passen.
Waarom wel een elektrische haard? (en waarom niet)?
Simpel, hier een paar punten:
- Je hebt geen gedoe met gasleidingen of een rookkanaal dat moet worden aangelegd
- Het is duurzaam.
- Een elektrische haard is niet gebonden aan één specifieke plek in de woonruimte, maar flexibel om op elke plek te plaatsen in de woning (keuken, woonkamer, slaapkamer, badkamer, zwembad, etc.). Hoe gaaf is dat!?
- Je kunt ook in de zomer van de haard genieten, zonder dat je in je zwembroek of bikini moet gaan zitten, omdat het te warm wordt.
- Je creëert geen rookoverlast bij de buren.
- Je hoeft niet met hout te sjouwen.
- Je vloerverwarming raakt niet overstuur, vanwege temperatuurverschillen.
- Je kunt je handen opwarmen aan de verwarming van de kachel.
- Kinderen en/of huisdieren kunnen zich niet branden aan de haard.
Om geen verhaal te maken van: "wij van WC eend, adviseren WC eend", belichten wij ook de andere kant. Wanneer zou een elektrische haard niet de beste optie kunnen zijn?
- Als je je woonkamer echt wilt verwarmen met de haard. Het zwaarste warmtevermogen onder de elektrische haarden is 2kW. Daar kunnen kleine ruimtes (circa 10m2) mee verwarmd worden, maar de fabrikant garandeert het niet. Ter vergelijking: gas- of houthaarden beginnen bij 2 á 3 kW en gaan meestal tot 8 á 9 kW.
- Heb je ervaring met een houtkachel of gashaard: dan is de elektrische haard misschien best even omschakelen. Dat moesten wij zelf eerst ook. Maar: hoe vaker je kijkt naar het vlamspel van de elektrische haard, hoe mooier het wordt.
Kan ik mijn kamer verwarmen met een elektrische haard?
Een elektrische haard is niet bedoeld als hoofd- of bijverwarming van de ruimte waarin hij staat.
Het zwaarste warmtevermogen onder de elektrische haarden is 2 kW. Een gas- of houthaard begint meestal bij de 2 kW en gaat tot 8 á 9 kW. We krijgen soms van klanten te horen dat ze hun ruimte wel kunnen verwarmen, maar dan gaat het vaak om kleinere ruimtes die goed geïsoleerd zijn (<10m2).
Je kunt de warmte het beste ervaren als je langs de haard loopt, wanneer je je handen ervoor houdt of er recht voor gaat zitten.
Oké, vanuit het bovenstaande kan je wel afleiden dat we voorzichtig zijn in het garanderen dat de elektrische haard een ruimte kan verwarmen. Maar we krijgen ook ervaringen van klanten te horen die laten zien dat de praktijk anders kan zijn.
Als voorbeeld: een klant kwam bij ons een haard ophalen en gaf aan dat hij met verwarming van zijn huidige elektrische haard (met 2kW ) zijn ruimte van 40m2 en 3.60m hoog paar graden hoger kon krijgen. Het gaat om een huis in 1980 gebouwd en ook goed geïsoleerd. Het was een rechthoekige ruimte en de haard stond in het midden. Dit verhaal willen we ook met je delen, want het laat zien dat iedereen het weer anders ervaart. Daarom adviseren we ook: kom in onze showroom en ervaar de warmte zelf. Wij merken dat iedereen dan een keuze kan maken of het voldoende warmte geeft of niet.
Hoeveel verbruikt een elektrische haard aan stroom?
Hoeveel een haard verbruikt aan stroom verschilt per model. We nemen de Dimplex Vivente 150 als voorbeeld.
Wanneer de Vivente 150 brandt, gebruikt deze 40W. Daarnaast heeft deze haard een warmtevermogen van 1,5kW. Zet je de haard + verwarming aan, dan gebruik je 1540kW per uur. Als je per Kw/h €0,15 betaalt, betaal je in dit geval circa €0,23 per uur.
Moet ik een extra groep aansluiten voor een elektrische haard?
Een groep kan maximaal 3,5 kW aan stroom verwerken. Een elektrische haard gebruikt (als de verwarmingsfunctie aan staat) maximaal 1,5 of 2 kW aan stroom. Zonder verwarmingsfunctie gebruikt een elektrische haard vaak maar 0,05 kW. Het aanleggen van een extra groep is alleen nodig als andere apparaten die veel stroom gebruiken op dezelfde groep zitten.
Heeft een elektrische haard onderhoud nodig?
Alle elektrische haarden (met uitzondering van de waterdamp haarden) hebben geen onderhoud nodig.
Is je huis erg stoffig of heb je huisdieren die veel haren achterlaten, dan is het te adviseren om na twee maanden te laten controleren of de haard vervuild is. Neem dan maar contact met ons op, dan zullen we je uitleggen hoe je dat kunt doen.
Bij waterdamp haarden is onderhoud wel nodig, omdat je te maken hebt met water. Water zorgt voor kalkaanslag. Controleer na 1 maand of er veel kalkaanslag in je haard zit. Aan de hand hiervan kun je bepalen hoe vaak de haard schoongemaakt moet worden. Ook hiervoor kun je contact met ons opnemen, zodat we met je mee kunnen kijken.
Kan decoratie in de haard worden aangepast?
Ja, dat kan zeker! Dat is een voordeel van een elektrische haard. Je bent niet gebonden aan een vaste indeling.
Wij zorgen er vaak voor dat je de meest realistische indeling krijgt. Soms vraagt de klant om een vollere decoratie (zoals meer decoratiesteentjes of houtblokken). Tegen een meerprijs bestellen wij dan vaak een ander houtset of stellen kiezen we paar houtblokjes uit. Je kunt de indeling helemaal naar eigen zin maken.
Wat is het verschil tussen inbouw en inzet elektrische haarden?
De afmetingen van een inbouw haard zijn vaak groter dan wat je uiteindelijk gaat zien (het glas). Deze haarden zijn geschikt voor nieuwe situaties (bijv. nieuwbouwwoning), wanneer er nog niets staat. Dan kan de haard eerst neergezet worden, waarna er iets omheen gebouwd kan worden. Soms is het ook geschikt voor een bestaande situatie (bijv. openhaard), maar dan moet er vaak wel meer gebroken en aangepast worden.
De afmetingen van een inzethaard zijn zo compact, dat deze haarden zeer geschikt zijn voor bestaande situaties (bijv. openhaard). Je hoeft vaak geen breekwerk uit te voeren, omdat je de haard zo in de opening kunt schuiven/plaatsen.
Wat is een one-box systeem?
Een one-box systeem zie je terug bij verschillende elektrische haarden. Onder andere bij de Charlton & Jenrick Polaris, Element 4 Club serie of de Dimplex Vivente. Dit betekent dat je ter plekke kunt bepalen of je de haard eenzijdig, tweezijdig of driezijdig wilt inbouwen. Je krijgt twee zijpanelen geleverd, waarmee je de zijkant(en) kunt afdichten.
Hoeveel geluid maakt een elektrische haard?
Wanneer de elektrische haard brandt, hoor je nagenoeg geen geluid. Bij waterdamphaarden blaast een kleine ventilator koudwaternevel omhoog. Bij de haarden met andere vlamtechnieken (o.a. spitvuur, vlamdoeken, etc.) zitten ronddraaiende elementen die je niet hoort, omdat ze zijn weggewerkt in de techniek van de haard.
Wanneer de haard een verwarmingsfunctie heeft, hoor je wel duidelijker dat de warmte naar buiten geblazen wordt. Wij adviseren je om dit zelf te beoordelen bij ons in de showroom. Je kunt de verwarmingsfunctie wel uit- of aanzetten.
Waterleiding of pompset bij de Faber E-matrix of Faber E-box serie of Dimplex Cassette 500R
Bij de Faber E-matrix, Faber E-box serie en Dimplex Cassette 500R en 1000R heb je keuze uit twee aansluitmogelijkheden:
- Aansluiting op een waterleiding
Er wordt een ultradunne flexibele waterleiding gelegd van de haard naar een kraantje. Deze moet zich binnen 2 meter van de haard bevinden.
- Aansluiting op een pompset
Met deze optie wordt er een waterbak (in bijvoorbeeld kast) geplaatst en deze kan gevuld worden met water. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een waterleiding die aangelegd moet worden.
Weet je niet welke optie het beste in jouw situatie past? Neem maar contact met ons op. Wij denken graag met je mee!
Wat is het verschil tussen Faber E-matrix en de Faber E-box? (naast de afmetingen)
Er zijn paar grote verschillen tussen de E-box en de E-matrix:
- Houtset – Bij de E-box krijg je een kunststof houtset. Bij de E-matrix een keramisch houtset (zit ook in gashaarden). Een keramisch houtset geeft een realistischere look. Het voordeel van kunststof is, dat er vaak ook ledverlichting in verwerkt zit, wat een gloei effect geeft.
- Glas – het glas loopt bij de E-box niet door (zie onderstaand) en bij de E-matrix wel. Bij de E-matrix kan dit, omdat er een speciaal beluchtingssysteem in zit die ervoor zorgt dat de ruiten niet beslaan. De E-box heeft dit niet. Is daarom minder strak afgewerkt, maar maakt het prijstechnisch wel weer interessanter.
- De verwarming is duidelijk zichtbaar bij de E-box en niet zichtbaar bij de E-matrix. De E-matrix is mooier afgewerkt.
- De e-matrix kan je bedienen met app en afstandsbediening. De e-box alleen met afstandsbediening. Bij de E-matrix kan je verschillende gloei bed kleuren instellen en de verlichting van de verbrandingskamer. Dus je hebt veel meer instelmogelijkheden.
- En uiteraard de prijs, maar dat zal je al wel gezien hebben
Beslaan de ruiten bij een elektrische waterdamp haard zoals Faber E-matrix of Dimplex 3 step?
Wanneer je goede ventilatie aanbrengt bij de haard en de haard niet gelijk op zijn hoogste vlamstand zet, dan gaan de ruitjes niet beslaan. Een belangrijk aandachtspunt: je ziet een lichte waas op de ruit, dit is stof. Deze haard staat elke dag aan en na een maand zie je stofvorming op de ruiten. Dit kan je met een vochtige doek eraf vegen.
Meubel/Ombouw
In welke setting/ruimte kun je een elektrische haard plaatsen?
Bij een elektrische haard heb je geen rookkanaal of gasleiding nodig. Het enige waar je rekening mee hoeft te houden is de inbouwmaten van de kachel. Dit geven we aan in de specificaties.
Dat de elektrische haard flexibel is te plaatsen, is één aspect waarom wij zo houden van elektrische haarden. We hebben bijvoorbeeld de Kal-Fire E-one geplaatst in een luxe vakkenkast. Of de Faber E-matrix Mood 800/500 III in een keuken. De Element4 Club 240e is in een ruimte met zwembad geplaatst.
Je kunt een elektrische haard ook nog plaatsen in je slaapkamer, badkamer of in je woonkamer onder een TV. Kortom: er zijn talloze mogelijkheden! Laat je inspireren en denk out-of-the-box, dan komen er prachtige ontwerpen tot stand.
Wat plaats je als eerste: de haard of het meubel/ de ombouw?
Heb je een een nieuwe situatie en wil je daar jouw droomhaard met meubel realiseren?
Dan adviseren we je het volgende:
Als je een haard hebt met glas, adviseren we je om als eerste jouw haard te plaatsen en daarna het meubel eromheen te bouwen. De haard is namelijk groter dan wat je uiteindelijk gaat zien. Technisch gesproken: de haard heeft inbouwmaten en die zijn vaak groter dan de glasmaat.
Als je een haard hebt zonder glas (bijv. de Dimplex Cassettes), kun je eerst de ombouw plaatsen en daarna de cassette erin laten zakken.
Welke woonstijlen zijn er?
Er zijn heel veel woonstijlen en we kunnen je hier wel even zoet mee houden :)
Maar hierbij een kort overzicht met toelichting:
- Bohemian woonstijl - Dit is een exotische woonstijl. Bij deze woonstijl wordt in de basis rustige kleuren gecombineerd met gedurfde elementen, zoals prints, dessins of juist eigenzinnige kleuren.
- Romantische woonstijl - Deze woonstijl wordt gekenmerkt door rustige en zachte materialen. Je ziet vaak roze accenten.
- Botanische woonstijl - Dit is een groene woonstijl, waarbij gebruikt wordt gemaakt van natuurlijke materialen, veel groen en uiteraard planten.
- Scandinavische woonstijl - Wit, licht en helder is wat je terugziet bij deze woonstijlen. Duurzaamheid van de materialen is hierbij belangrijk.
- Industriële woonstijl - Hier wordt vaak gebruik gemaakt van stoere oude materialen en donkere kleuren die afgewisseld worden met veel licht of wit/cremé.
- Landelijke woonstijl - Deze stijl ademt de rust en sfeer van het platteland. Hout wordt veel toegepast.
- Modern / Design woonstijl - Strakke en rechte lijnen. Hierbij geldt: less = more!
- Retro woonstijl - De retro stijl is geïnspireerd door de jaren 50, 60 en 70. Met warme kleuren, aaibare stoffen, seventies prints en donkere, houten meubels.
- Vintage woonstijl - De vintage woonstijl lijkt erg op retro, maar er zijn een aantal verschillen. Zo hoeven retro meubels niet echt oud te zijn; vintage meubels of accessoires zijn tussen de 25 en 100 jaar oud. Het vintage interieur is vaak open, authentiek en bescheiden, verder kan je zelf bepalen hoe ver je wilt gaan.
- Eclectische woonstijl - Deze stijl is perfect voor degene die niet kan kiezen of liefde heeft voor alle stijlen. Het is namelijk een mix van woonstijlen, nieuwe en oude meubels en er zijn geen regels.
Hoe hoog moet ik mijn TV ophangen en wat is een ideale kijkafstand?
Hoogte van TV
Allereerst, er moet niks. Er is geen vaste regel, maar het doel is om een zo comfortabel mogelijke kijkhoogte te creëren. Als je regelmatig TV kijkt en deze hangt in een cinewall, dan wil op langere termijn geen last krijgen van je nek.
In de meeste gevallen houden wij als richtlijn aan om 1/3 van het beeldscherm op ooghoogte te houden (1/3 vanaf boven). Gemiddeld komt de TV 95cm vanaf de grond. Het is een richtlijn, dus geen probleem als de televisie iets hoger of lager hangt.
Heb je een cinewall? Je kunt de haard laten beginnen op ongeveer 200mm vanaf de vloer. Je hebt dan vaak het mooiste zicht op de haard als je op de bank zit. En je hebt daarboven nog de ruimte om o.a. een soundbox te plaatsen.
We weten heel goed dat elke situatie anders is en misschien geld dit ook voor jou. Geen probleem, wij vinden het juist leuk om met je mee te denken. Dus vraag ons gerust naar advies!
Kijkafstand van TV
We hebben een overzicht voor je gemaakt.
Kijkafstand televisie | Formaat televisie |
203 cm | 40 inch |
218 cm | 43 inch |
249 cm | 49 inch |
254 cm | 50 inch |
279 cm | 55 inch |
305 cm | 60 inch |
330 cm | 65 inch |
381 cm | 75 inch |
447 cm | 88 inch |
Kan een elektrische haard ook in een binnenmuur geplaatst worden?
Dit is zeker mogelijk! Een elektrische haard is namelijk niet gebonden aan een rookkanaal en heeft alleen een stopcontact nodig. Let op dat het geen dragende muur is. In dat geval kunnen we de opening maken en de haard afwerken met MDF 18mm. We kunnen hierbij de materialen ook meenemen in de kleur van de muur.
Hoe kan ik het mooiste een gegrond MDF ombouw of meubel schilderen?
Als jouw meubel of ombouw in gegrond MDF is opgeleverd, raden we je aan om het toch altijd eerst te gronden. De zuigende werking is in sommige gevallen toch nog wel aanwezig. Wij vinden voorlakken en daarna aflakken het mooiste. Dat doe je met Sikkens BL primer (voorlakken) en Sikkens BL satura (aflakken). Dit is verf voor binnen.
Als wij de haard en meubel voor jou installeren bieden we je optie om dit door ons te laten doen.
Merken
Wat is het verschil tussen British Fires en Charlton and Jenrick?
De haarden van British Fires en Charlton and Jenrick lijken veel op elkaar, maar er zijn een paar verschillen.
Assortiment
Binnen het merk van Charlton and Jenrick heb je twee series: Polaris en de I-serie. De Polaris maakt gebruikt van de vlamdoeken techniek en de I-serie van de spitvuur techniek.
Het merk British Fires heeft een serie met haard die gebruik maakt van de spitvuur techniek.
De serie van British Fires en I-serie van Charlton and Jenrick hebben veel van elkaar weg. De overeenkomst tussen beide toestellen is dat ze beide Premium toestellen zijn. Als je de haarden zou ontleden, zie je dat de bouw van hoge kwaliteit is.
De British Fires ligt aanzienlijk hoger in prijs. Wanneer je de I-1250 vergelijkt met de New Forest 1200 (soortgelijke maatvoering), zit er ruim 600 euro verschil tussen. De British Fires onderscheidt zich met de opties Deluxe real log en Dark Glass, waar tegen een meerprijs voor gekozen kan worden. De Deluxe real log is de meest realistische houtset binnen de haardenbranche. De Dark Glass optie neemt veel spiegeling weg van de achterwand, waardoor de vlammen nog beter tot uiting komen.
Conclusie
Charlton and Jenrick heeft een uitgebreider assortiment met twee vlamtechnieken. British Fires is duurder in aanschaf en dat komt voornamelijk omdat zij als enige binnen de haardenbranche Dark Glass aanbieden en de meest realistische houtset van alle merken verkopen.
Wat is het verschil tussen premium haarden en budget toestellen?
Premium toestellen hebben een geavanceerd opgebouwd systeem. Budget toestellen zijn laag in prijs, maar eenvoudig opgebouwd.
Een dealer uit Amerika haalt in onderstaand filmpje een premium haard en budget toestel uit elkaar om een duidelijke vergelijking te laten zien (de moeite waard om te bekijken! Duur = < 20 minuten).
Installatietips
Aandachtspunten bij aansluiten van waterdamphaard op waterleiding of waterbak
Aandachtspunten bij een de waterdamphaarden op een wateraansluiting of waterpomp
Allereerst, lees echt goed de installatiehandleiding door. We hebben situaties gezien waarbij de klant of aannemer de haard zelf plaatste en daar werden wij niet vrolijk van. Niet vanwege hun onkunde, maar meer omdat een waterdamphaard toch totaal iets anders is dan een elektrische haard met een andere vlamtechniek. Onderstaande aandachtspunten helpen je hier alvast bij:
- Er ontstaat mist. Bij de grotere waterdamphaarden (vanaf 1 meter) is het belangrijk dat de mist ook afgevoerd kan worden door middel van ventilatie. Ventileer dus de ruimte.
- Installeer de app. Wanneer wij jouw haard + meubel plaatsen, dan installeren wij de app en kunnen wij op dealerniveau elk afzonderlijk onderdeel van de haard testen. Heb je de haard geplaatst en wil je dit door ons laten testen, laat het ons dan weten. Dan kunnen we kijken naar de mogelijkheden.
- Vul de gegevens van de dealer in. Dan weet je altijd bij wie je terecht kunt als de haard storingen krijgt.
Aansluiting op vaste wateraansluiting
- Zorg dat er een kraan aanwezig is bij de haard van 1/2 of 3/4 buitendraad. Je kunt kiezen uit deze maten, omdat er bij de haard twee mondstukken geleverd worden.
- Er moet al een EA-terugslagklep op de kraan zitten. Deze wordt niet door de fabrikant geleverd.
- Het toestel is geschikt voor een waterdruk van tussen de 0,5 en 0,8 Bar.
- Elke waterdamphaard die aangesloten wordt op een vaste wateraansluiting heeft een minimaal aantal cm2 beluchting nodig. Dit staat beschreven in de installatiehandleiding.
- Druk de blauwe leiding (standaard meegeleverd door de fabrikant) goed door in o.a. de controlbox. Doe je dit niet, dan kan het gaan lekken.
- Er zitten twee beveiligingen in de haard om te voorkomen dat het water doorstroomt:
- Read switcher met floats - dit zijn twee vlotters die in de waterbak zitten en het waterniveau meten. Als het water te hoog wordt, zal de watertoevoer afgesloten worden.
- Als bovenstaande beveiliging kapot gaat, heb je nog een analoge overloop beveiliging. Die bestaat uit een pil die uitzet wanneer het in contact met water komt. Daarmee wordt een klep omhoog gedrukt die het stroom onderbreekt. Deze werkt ook zonder elektriciteit.
Waterdamphaard aansluiten op waterpomp
- De pomp moet zich zo recht mogelijk onder de waterbak bevinden. De pomp heeft geen zuigende werking, dus het water uit de waterbak moet door zwaartekracht in de pomp komen.
- Houd in de gaten of de bak met water niet leeg raakt. Het waterreservoir in de haard, waar uiteindelijk het water in terecht komt, heeft geen sensor die doorgeeft als het leeg is. De motor zou zichzelf dan droogdraaien, met een storing als gevolg.
- De waterbak moet je zelf aanschaffen. Deze kun je ook kopen bij de bouwmarkt. Let op dat deze niet gesloten is.
Hoe kan ik de voedingskabel van de Element Ovation E vervangen?
Het kan zijn dat je gekozen hebt voor een witte C15 voedingskabel met rechte stekker (bij opties), in plaats van de zwarte voedingskabel die er standaard in zit. Je kunt de zwarte voedingskabel op de volgende manier vervangen:
1. Haal de bovenplaat eraf.
2. Schuif de achterkant naar boven (er zitten schroefjes, maar deze hoef je niet los te draaien, omdat de achterplaat in de sleufgaatjes valt).
3. Haal de stekker eruit en vervang deze.
Over een of twee jaar pas woning opgeleverd? Bereid je goed voor met deze drie tips.
Drie tips om goed voorbereid te zijn in je nieuwe woning
Over een of twee jaar word je prachtige woning gebouwd. Een mooi vooruitzicht! Nu horen wij vaak dat je binnen enkele maanden je gewenste aansluitingen van o.a. stopcontacten moet doorgeven. Je voelt ineens de druk om een keuze te maken voor een elektrische haard en aan de hand daarvan te bepalen wat je nodig hebt. Terwijl je eigenlijk nog niet eens weet wat je wilt. Het is een grote investering die je doet, dus je moet hier goed over nadenken. Daarom krijg je van ons drie handvatten, zodat je niet in alle haast op zoek hoeft te gaan naar een elektrische haard en toch goed voorbereid bent op de toekomst. Hier komen ze:
1. Elektrische aansluiting
Bij een elektrische haard heb je in principe één stopcontact nodig en er hoeft geen extra groep aangelegd te worden. Als jouw elektrische haard een verwarmingsfunctie heeft, zal deze met verwarming maximaal 2300 Watt gaan gebruiken. Op een groep kan 3500 Watt. Heb je er zware apparaten (bijv. oven) op zitten, dan doe je er verstandig aan om wel een aparte groep te laten maken.
We kunnen ons goed voorstellen dat er in de toekomst meer met warmte op elektriciteit wordt gedaan. Dus als de mogelijkheid er is en je wilt voor safe gaan, laat je twee stopcontacten op een aparte groep plaatsen op de plek waar jouw haard komt.
2. Waterleiding bij een waterdamp haard
Waterdamphaarden zoals de Faber E-Matrix zijn gewilde haarden en staan bekend om hun levendige vlammenspel. Nu wordt in de meeste gevallen de haard aangesloten op een waterleiding. Houd hier rekening mee bij je nieuwe woning. Je kunt dan een waterleiding naar die plek toe laten leggen. Bekijk eens deze blog bekijk alle vlamtechnieken en bepaal of de waterdamp haard een kanshebber voor jou is.
Brengt het teveel extra kosten met zich mee om een waterleiding aan te laten leggen? Geen probleem. Dan kan je ook kiezen voor een waterpomp (staat onder de FAQ – Elektrische haarden - Waterleiding of pompset bij de Faber E-matrix of Faber E-box serie of Dimplex Cassette 500R)
3. Moment van installatie
In de meeste gevallen wordt eerst de vloer gelegd en daarna jouw elektrische haard met meubel geplaatst. Dit gebeurt vaak voor het stucen en/of schilderen, omdat de ombouw dan gelijk meegenomen kan worden.
Dit was het! Wanneer je met bovenstaande punten rekening houdt, ben jij goed voorbereid op de toekomst. Wil je in de tussentijd op de hoogte gehouden worden van nieuwe ontwikkelingen over de elektrische haarden? Laat het ons gerust weten! Voor ons een kleine moeite, voor jou een groot plezier.
Hier moet je op letten met de E-box
Aandachtspunten bij een E-box elektrische haard
Minimale beluchting
De Faber E-box 1000 doorkijkhaard en Faber E-box 1000 Front hebben een minimale beluchting van 420cm2 onder de haard nodig. De E-box is een waterdamphaard en de koudwaternevel die kan alleen opstijgen wanneer er beluchting van onderaf wordt aangevoerd. Als je dit niet doet, zal de waterdamp naar beneden slaan en wordt de haard zelf vochtig.
Wanneer de haard te vochtig wordt, slaat er een beveiliging in en doet de haard het niet meer. Hier zit je natuurlijk niet op de wachten tijdens een gezellig avondje visite of tijdens een verjaardag.
Je kunt de beluchting aanbrengen door bijv. een zwevende plint of een rooster te plaatsen. Het rooster is niet gebonden aan bepaalde maatvoering, zolang het bij elkaar maar 420cm2 is. Je kunt dus drie roosters inbouwen (bijv. 1 aan de voorkant of 2 aan de zijkant).
Inspectieluik
Je sluit de haard op stroom en water aan. Wanneer de haard in storing valt of je wilt de stekker uit het stopcontact halen i.v.m. onweer, is het wel zo prettig dat je er ook bij kan. Houd er daarom tijdens de installatie rekening mee dat je een bedieningsluik in de ombouw plaatst. Wij gebruiken vaak het rooster, wat nodig is als beluchting, als bedieningsluik.
Storingen
Je krijgt de app niet gekoppeld met de Element 4 club Elektrische haard
Vervelend dat je de app niet gekoppeld krijgt met de elektrische haard. We geven eerlijk toe, het is een secuur proces wat gevolgd moet worden. Als je deze handleiding volgt moet het goedkomen.
Er zijn een paar aandachtspunten:
1. Installeer niet de E-smart app, maar de E-smart Cloud app.
2. Wanneer je je gebruikersnaam en wachtwoord moet invoeren. Maak een screenshot, want deze moet later gebruikt worden.
3. Controleer je ingevoerde WIFI- wachtwoord, want dit komt heel nauwkeurig. De app geeft niet aan, wanneer het wachtwoord niet of wel overeenkomt. Maak voor de zekerheid een screenshot.
Heeft u een nieuw WIFI netwerk?
Dan zal de app in eerste instantie automatisch verbinden met het oude wifi netwerk. Doorloop handleiding t/m stap 8. Daarna hoeft u niet te kiezen voor WI-FI, maar rechts bovenin voor options. Dan kunt u een ander WIFI netwerk kiezen. En ook het WIFI wachtwoord invullen. Dan zal de app connecten met de haard en de WIFI.
Kom je er alsnog niet? Geen probleem. Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag.